Padale proizvodnja i cijene

Bez autora
Jun 17 2010

U aprilu ove godine u Crnoj Gori su padale cijene i industrijska proizvodnja, ali i vrijednost potrošačke korpe. Industrijska proizvodnja u maju je niža u odnosu na prethodni mjesec 10,2 odsto, a za period januar - maj ove u odnosu na isti period prošle godine 5,8 procenata. Majska proizvodnja je povećana u odnosu na prosječnu jednomjesečnu iz prošle godine 9,5, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine 15,8 odsto. Za pet mjeseci ove u odnosu na isti period prošle godine samo sektor proizvodnje električne energije, gasa i vode bilježi rast 17,1 odsto, dok ostali imaju pad - vađenje ruda i kamena 20,1 i prerađivačka industrija 22,3 procenta. U prerađivačkoj industriji, koja učestvuje sa 62,6 odsto u ukupnoj proizvodnji, u periodu januar - maj ove u odnosu na isti period prethodne godine rast proizvodnje je registrovan u proizvodnji mašina i uređaja i sektoru „ostalo“ za 51,3 odsto, a u proizvodnji proizvoda od ostalih nemetalnih minerala 18,8 odsto. Pad je registrovan kod proizvodnje kože i predmeta od kože 80 odsto, proizvoda od gume i plastičnih masa 61,8, saobraćajnih sredstava 47,1, osnovnih metala i metalnih proizvoda 37,4, proizvodnje tekstila i tekstilnih proizvoda 23,1 odsto.

Padale proizvodnja i cijeneU aprilu ove godine u Crnoj Gori su padale cijene i industrijska proizvodnja, ali i vrijednost potrošačke korpe, pokazuju podaci Monstata.

Industrijska proizvodnja u maju je niža u odnosu na prethodni mjesec 10,2 odsto, a za period januar - maj ove u odnosu na isti period prošle godine 5,8 procenata. Majska proizvodnja je povećana u odnosu na prosječnu jednomjesečnu iz prošle godine 9,5, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine 15,8 odsto, saopšteno je iz Monstata.

Za pet mjeseci ove u odnosu na isti period prošle godine samo sektor proizvodnje električne energije, gasa i vode bilježi rast 17,1 odsto, dok ostali imaju pad - vađenje ruda i kamena 20,1 i prerađivačka industrija 22,3 procenta. U prerađivačkoj industriji, koja učestvuje sa 62,6 odsto u ukupnoj proizvodnji, u periodu januar - maj ove u odnosu na isti period prethodne godine rast proizvodnje je registrovan u proizvodnji mašina i uređaja i sektoru „ostalo“ za 51,3 odsto, a u proizvodnji proizvoda od ostalih nemetalnih minerala 18,8 odsto. Pad je registrovan kod proizvodnje kože i predmeta od kože 80 odsto, proizvoda od gume i plastičnih masa 61,8, saobraćajnih sredstava 47,1, osnovnih metala i metalnih proizvoda 37,4, proizvodnje tekstila i tekstilnih proizvoda 23,1 odsto...

Monstat je takođe saopštio da su cijene robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju u odnosu na april bile niže 0,1 odsto.

Potrošačka korpa 758,5 eura

Potrošačka korpa u maju ove godine u Crnoj Gori iznosila je 758,5 eura. U odnosu na mjesec ranije smanjena je 0,1 odsto, saopšteno je iz Monstata.

Minimalna potrošačka korpa za hranu i bezalkoholna pića u maju je iznosila 253,9 eura ili 0,3 odsto manje nego u aprilu. Vrijednost minimalne potrošačke korpe za neprehrambene proizvode i usluge u maju je bila 330,3 eura što je nepromijenjeno, saopšteno je iz Monstata.

Prosječna plata 487 eura


Prosječna majska neto zarada u Crnoj Gori iznosila je 487 eura, a sa porezima i doprinosima 727 eura, što je u odnosu na april više za 4,7 odsto. Najniži prosjek je bio 127 eura u ribarstvu, a najviši - 913 eura u finansijskom posredovanju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik